lauantai 24. syyskuuta 2016

New York, osa 4, Empire State Building


Varmasti mainitsin asiasta jo aiemmissa kirjoituksissa, mutta kaksi viikkoa ei millään riitä tämän saaren nähtävyyksien läpi käymiseen. 
Tulen kertomaan teille nähtävyyksistä joissa vierailimme, mutta niin paljon jäi vielä myös näkemättä. Muutamaan paikkaan pitää palata uudelleen, joskus tulevaisuudessa, sillä jokin saattoi mennä vikaan, mutta virheistä opitaan, ja ilman virheitä en voisi jakaa teille vinkkejä. 
Tässä nähtävyys, johon tutustuminen ei mennyt aivan niin kuin elokuvissa!

Empire State Building

Empire State Building on Manhattanin ehkä tunnetuin maamerkki, jossa moni turisti haluaa päästä vierailemaan. Niin myös me halusimme! Hankimme New York City Passin jo ennen matkaa. Tällä passilla pääsee kuuteen (6) turistinähtävyyteen vähän halvemmalla. Passi maksetaan kerralla, ja maksua vastaan saa vihkosen jossa on lippuja näihin nähtävyyksiin. Vihko sisältää lipun Empire State Buildingiin.

No kun meillä kerran oli lippu hankittuna, emme pitäneet mitään kiirettä, sillä 14 päivän aikana varmasti ehtii käydä kaikissa nähtävyyksissä. No, kyllähän sitä ehtii mutta…

Muutamana päivänä kävelimme Empire State Buildingin vierestä, toiveena lyhyt jono, ja nopea sisäänpääsy. No ei toivoakaan! Jono oli aina monen korttelin mittainen. Kuulimme kun jonossa olevat juttelivat seisseensä siinä jo muutamia tunteja. Emme todella jonota nyt, koska nälkä, tai toinen nähtävyys, tai mitä näitä nyt on. Ilma oli loistava ja taivas kirkas.Sitten…
Lomaa oli jäljellä enää ihan muutama päivä, kun iski todellinen paniikki vierailusta Empire State Buildingiin. Ilma oli sumuinen, ja samaa oli luvattu seuraaville päiville myös. Valitsimme säätiedotteen mukaan parhaimman päivän jäljellä olevista päivistä, ja tämän päivän aamuna herätyskello soi pari tuntia ennen näköalatasanteen aukeamista. Haimme nopeasti aamupalaa lähellä olevasta kahvilasta, ja siirryimme jonottamaan näköalatasanteelle.

Jonoa ei juurikaan ollut, ja pääsimme heti sisään ovien avauduttua. Tosin ovimiehet huutelivat meille hölmöille turisteille ylhäällä olevan todella sumuista, ja että tasanteelta ei näkyisi yhtään mitään. Tästä huolimatta kaikki (me mukaan lukien) suunnistivat hissille, ja ylempiin kerroksiin.

Ensimmäisen hissipysähdyksen jälkeen saimme kuulokkeet ja kaulaan ripustettavan laitteen, josta kuuli nauhoitetun opastuksen rakennuksen historiasta, rakentamisesta ja siellä kuvatuista elokuvista. Matkanvarrella oli myös infotauluja ja kuvia opastenauhaan liittyen.Kun informaatio-osuus oli loppunut, laitteet kerättiin pois, ja jatkoimme matkaa hissillä ylimpään kerrokseen, katsomaan…no, tässä tapauksessa sumua! Olisi kannattanut uskoa, että ylhäältä ei näe yhtään mitään, sillä se oli aivan totta. Toisaalta, oli tämäkin kokemus. Niin sankkaa sumua en ole ennen nähnyt.

Yritimme kuluttaa aikaa ylhäällä, jotta sumu hälvenisi, mutta eipä siellä paljoa tekemistä ole. Matkaseurani on hyvin levotonta lajia, hän olisi lähtenyt sieltä jo aiemmin, mutta minä halusin viivytellä, ja uskoa että pian näkisimme jotakin.Onneksi jäimme, sillä sumu alkoi vähän rakoilla. Näimme jotain, emme kuitenkaan selvästi kaikkea, mutta edes jotain. Kuvasin kuitenkin ahkerasti, ja muistikortillani on ainakin 100 harmaata kuvaa. Uskoin saavani niistä jotain irti kuvankäsittelyllä. Tässä paras otos niistä monista!
Haluan ehdottomasti vierailla uudelleen paremmalla menestyksellä tässä Manhattanin kuuluisassa maamerkissä, ja seuraavalla kerralla saavun paikalle hyvän sään aikaan! 

Sumun jälkeen kävimme vielä Empire State Buildingin kalliissa matkamuistomyymälässä. Hui mitä hintoja! 

Rakennus on sisältä todella kaunis ja koristeellinen. Vaikka näköalat jäivät heikoiksi, oli vierailu kuitenkin omalla tavalla hauska, vaikka silloin odottelun hetkellä ei naurattanut. 
Näitä sattuu matkoilla, ja pienet epäonnistumiset kuuluvat usein parhaimpiin matkatarinoihin!

Onko sinulle käynyt samoin?
Kuuluuko Empire State Building sinun "pakko nähdä"-listalle?

Käy lukemassa myös muut aiheeseen liittyvät postaukset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti